hero banner children

Гавкаючий кашель у дитини: можливі причини та лікування

Гавкаючий кашель у дітей - вкрай поширена проблема. У дітей раннього віку такий симптом, як правило, виникає в нічний час, і завдає чимало тривоги батькам. І не дивно, адже гавкаючий кашель у дитини нерідко супроводжується ще й порушеннями дихання. І така ситуація вимагає екстреного втручання для забезпечення першої допомоги. Але так буває далеко не завжди. Спробуємо розібратися детальніше, чому в дітей може з'являтися гавкаючий кашель вранці та в інший час доби.

Гавкаючий кашель як симптом застуди

Сухий гавкаючий кашель у дитини найчастіше виникає під впливом застуди (ГРЗ або ГРВІ). Різні респіраторні віруси можуть вражати верхні дихальні шляхи, провокувати запальний процес і відповідну симптоматику. У дітей симптоми можуть прогресувати дуже швидко. Спочатку малюка турбує лише незначне першіння і немов би дряпання в горлі, може виникати незначне покашлювання, болить горло. Але вже досить швидко інтенсивність кашлю наростає, він може ставати безперервним і дуже виснажливим1.

Якщо віруси призводять до ураження гортані, розвивається ларингіт. Також сухий гавкаючий кашель без виділення мокротиння може виникати в разі запалення мигдаликів - тонзиліту. Якщо основним його провокатором стала застуда, може також з'являтися:

  • висока температура;
  • нежить
  • червоне горло;
  • зниження апетиту
  • млявість, примхливість, втома.

Якщо йдеться про розвиток ларингіту, у дітей у дошкільному віці є великий ризик розвитку несправжнього крупа. За такого стану спостерігається виражена набряклість слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, яка може супроводжуватися спазмом м'язів гортані. Це ускладнює проходження повітря і може призвести до задухи.

Запідозрити недобре можна за поведінкою дитини (самопочуття найчастіше погіршується у вечірній або нічний час). Хворий починає постійно покахикувати, його дихання стає шумним і свистячим. Часто виникає покашлювання. Потім з'являється нападоподібний гавкаючий кашель, кожен напад може тривати до півгодини. Під час нападу дитина стає блідою, а на її обличчі чітко виділяється носогубний трикутник (шкіра в ділянці носа і губ синіє). На тлі прогресуючого набряку та стенозу спостерігаються:

  • хрипи;
  • утруднене дихання;
  • задишка.

Надалі в дитини можуть розвинутися судоми, у неї знижується тиск і може настати кома. Тому при появі перших симптомів несправжнього крупу батькам потрібно самостійно вжити заходів щодо його купірування або викликати швидку медичну допомогу1.

В інших випадках застудний сухий кашель потроху пом'якшується з плином часу. Він може переходити у вологий або повністю зникати.

Інші причини гавкаючого кашлю

Застуда - далеко не єдиний стан, який може спровокувати виникнення сухого кашлю. Інші можливі причини гавкаючого кашлю в дитини включають:

  • Дифтерію. Це небезпечне інфекційне захворювання, яке може призводити до розвитку дифтерійного крупу (також відомий як істинний круп). Починається з лихоманки та симптомів інтоксикації, супроводжується появою фібринозного нальоту на мигдаликах, який згодом набуває щільнішої та гладенької структури. Спричиняє грубий гавкаючий голос, прогресуючу осиплість голосу, яка призводить до повної афонії (зникнення голосу). Істинний круп проявляється занепокоєнням, шумним диханням, утрудненням проходження голосу аж до асфіксії (повної непрохідності дихальних шляхів). Єдиний захист від хвороби - своєчасна вакцинація.
  • Кашлюк. Це ще одне інфекційне захворювання, яке може спровокувати гавкаючий кашель у немовляти і дітей старшого віку. Супроводжується важкими нападами судомного гучного кашлю, які можуть виникати самі по собі і провокуватися сміхом, розмовою, впливом світла або вітру тощо. У момент кашльового нападу обличчя хворого стає почервонілим, кашльові поштовхи при цьому чергуються зі свистячими звуками вдиху. Кашель може тривати тижнями. Для немовлят кашлюк дуже небезпечний і може призводити навіть до загибелі. Для захисту від хвороби проводиться вакцинація.
  • Трахеїт. Іноді гавкаючий кашель може провокуватися і запаленням трахеї, яке, зі свого боку, може мати інфекційну природу і супроводжуватися іншими ознаками застуди. Часто кашльові напади провокуються під впливом вдихання холодного повітря тощо. Вони зазвичай виникають ночами та в ранковий час, можуть бути інтенсивними аж до блювоти. Спочатку кашель є сухим і жорстким, але в міру розвитку захворювання може з'являтися вологий гавкаючий кашель.
  • Алергічний кашель. Поширена проблема. Виникає внаслідок запального процесу, спричиненого різними алергенами, найчастіше зовнішніми (пилком рослин, продуктами життєдіяльності пилових кліщів тощо). Нерідко супроводжується осиплістю голосу, може також доповнюватися набряком і відчуттям нестачі повітря. У цьому разі дитині необхідна екстрена медична допомога. У деяких випадках напади алергічного кашлю можуть вказувати на розвиток бронхіальної астми.

Також відомі й інші чинники, які можуть спричинити грубий гавкаючий кашель у дитини. Серед них особливо варто згадати про ймовірність потрапляння сторонніх тіл у дихальні шляхи. Подібна ситуація також може проявлятися раптовою задишкою, шумним диханням, хрипами, ціанозом (посинінням шкіри) і різкими порушеннями дихальної функції. За найменшої підозри на потрапляння стороннього тіла необхідно звертатися по медичну допомогу.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Діагностика

У разі виникнення гавкаючого кашлю в дитини рекомендується звернутися по допомогу до лікаря - педіатра або сімейного лікаря. Якщо йдеться про звичайну застуду, лікар може поставити діагноз після огляду маленького пацієнта й опитування батьків. Також діагностика може включати проведення загальних аналізів крові та сечі.

У тому випадку, коли лікар підозрює можливість інших причин появи кашлю, діагностика може включати:

  • мазок із горла для виявлення патогенів, що викликали захворювання;
  • аналіз крові на виявлення маркерів алергії;
  • рентгенологічне дослідження грудної клітки;
  • спірографію для визначення легеневої функції;
  • біохімічний аналіз крові;
  • посів мокротиння (за його наявності);
  • аналіз крові на пошук антитіл до специфічних збудників.

За показаннями може проводитися КТ грудної клітки. Таке дослідження дає змогу візуалізувати стан і особливості органів.

Лікування гавкаючого кашлю в дитини

Чим лікувати гавкаючий кашель у дитини визначає лише лікар після визначення причин появи такої симптоматики. Зокрема, за інфекційного кашлю терапія має зазвичай систематичний характер і включає:

  • прийом ліків для зниження температури та усунення головного болю (за необхідності);
  • рясне тепле пиття;
  • напівпостільний спосіб життя (обмеження фізичної активності);
  • організацію комфортного мікроклімату в приміщенні (температура повітря - 18-22 °С, вологість - вище 55%).

Лікарі настійно не рекомендують змушувати дитину їсти за відсутності апетиту2.

Також під час лікування застудного гавкаючого кашлю в дітей може використовуватися німецький препарат Бронхипрет®. Це засіб на рослинній основі, його випускає відома фірма Біонорика СЕ, яка першою впровадила в себе на виробництвах унікальні технології фітонірингу (поєднання фітотерапії та інжинірингу). І Бронхипрет® дійсно може виявитися корисним для полегшення стану дитини з гавкаючим виснажливим кашлем. Він має доведену ефективність і навіть рекомендований для лікування кашлю в протоколах Польщі та Німеччини4, 5.

Бронхипрет® випускається в різних лікарських формах. Дітям частіше рекомендують сироп, його можна використовувати вже з 2 років. Дітям від 6 років також можна дати розчин, а від 12 - таблетки. Бронхипрет® чинить комплексний вплив:

  • пригнічує запалення;
  • допомагає знищити збудників хвороби;
  • знімає спазм дихальних шляхів;
  • допомагає пом'якшити виснажливий кашель і зняти кашльовий напад3.

За діагностованої дифтерії або кашлюку діти мають перебувати під лікарським контролем. Якщо ж кашльові напади спричинені алергічною реакцією, то, як полегшити гавкаючий кашель у дитини вночі підкаже також досвідчений лікар. Важливу роль відіграє обмеження контактів з алергенами.

У тому разі, якщо в дитини виникає підозра на розвиток несправжнього крупа або будь-які інші ознаки порушення дихальної функції, необхідно негайно звертатися по медичну допомогу.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

Медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“

Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Graham Worrall. Acute cough in children. Can Fam Physician. 2011 Mar; 57(3): 315–318.
2Pocket Book of Hospital Care for Children: Guidelines for the Management of Common Childhood Illnesses. 2nd edition. Geneva: World Health Organization; 2013.
3Karina Schönknecht, Hanna Krauss, Jerzy Jambor etc. [Treatment of cough in respiratory tract infections - the effect of combining the natural active compounds with thymol]. Wiad Lek. 2016;69(6):791-798.
4DEGAM S3-Leitlinie Husten, AWMF-Registernummer 053-013, Stand Juni 2021; Therapieempfehlung bei akutem Husten für Thymian-Efeu/Primel Kombinationen, S.35 und 38
5Zalecenia postępowania diagnostyczno-terapeutycznego w kaszlu u dzieci – aktualizacja, Klinika Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego, Warszawski Uniwersytet Medyczny i in, Katarzyna Krenke i in., Lekarz POZ 3/2022

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я