header banner articles

Гострий бронхіт і ГРВІ: зв'язок та особливості захворювання

Гострий бронхіт - це захворювання, яке характеризується запаленням слизової оболонки бронхів. Воно є неймовірно поширеним і найчастіше має вірусне походження. При цьому вірусний бронхіт зазвичай спричиняється тими самими вірусами, що й ГРВІ, тому він часто виникає разом з іншими ознаками застуди1. Тому думка про те, що запалення бронхів - це ускладнення застуди, є помилковою. Річ у тім, що багато вірусів є бронхотропними - вони можуть проникати в тканини бронхолегеневого дерева і провокувати локальне запалення. Тому гострий бронхіт на тлі ГРВІ - досить-таки поширене явище.

Трохи по-іншому йде справа з хронічним запаленням. Таке захворювання може мати різну етіологію. У дорослих хронічний бронхіт - це, найчастіше, наслідок нікотинової залежності. Хоча іноді хвороба має й інші причини виникнення, наприклад, з'являється за частих рецидивів гострого бронхіту або під впливом різних подразників, наприклад, пилу чи хімічних речовин2.

Основна особливість хронічного бронхіту - постійне уповільнене запалення. Хвороба зазвичай має хвилеподібний характер: періоди ремісії (відносного благополуччя) змінюються періодами загострення. Кашель може бути постійним - під час ремісії він досить рідкісний і супроводжується виділенням незначної кількості слизу, а іноді мокротиння і зовсім може бути відсутнім. Але під час загострення кашель набуває більш вираженого характеру, а кількість слизу, що виділяється, значно зростає.

ГРВІ та хронічний бронхіт також можуть бути пов'язані. Чергова застуда або грип можуть спровокувати загострення хвороби. І в цьому разі у хворого можуть спостерігатися класичні ознаки ГРВІ (лихоманка, нежить, біль у горлі, симптоми інтоксикації тощо), доповнені симптоматикою хронічного бронхіту. Але загострення частіше все ж виникають без прив'язки до вірусної інфекції та не супроводжуються підвищенням температури.

Особливості гострого бронхіту при ГРВІ

Симптоми гострого бронхіту при ГРВІ на самому початку розвитку хвороби нічим не відрізняються від звичайної застуди без бронхіту. Хворого може турбувати:

  • біль у горлі, першіння, осиплість;
  • нежить, набряклість і дискомфорт у ділянці носоглотки;
  • підвищення температури (може коливатися від 37-37.5 °С до 39 °С і навіть вище);
  • симптоми інтоксикації, в т.ч. відсутність апетиту, млявість, слабкість, біль у м'язах, головний біль;
  • кашель - найчастіше на початку хвороби він є сухим, надсадним і болісним1.

Якщо виникнення бронхіту спричинили вірусні респіраторні інфекції, симптоми ГРВІ поступово йдуть на спад, але кашель залишається. Він стає вологим, булькаючим, у грудях можна почути хрипи та посвистування, дихання стає шумним. На цьому етапі хвороби кашель супроводжується виділенням мокротиння. Воно може бути як прозорим, так і жовтим або навіть зеленуватим.

У легких випадках кашель триває всього 7-10 днів, але іноді він може зберігатися до 3 тижнів і навіть довше. Свистяче дихання і важкий болісний кашель, який не закінчується виділенням мокротиння або супроводжується виділенням лише незначної кількості слизу, може вказувати на наявність обструкції - порушення прохідності бронхів. Такий стан потребує особливого лікування під лікарським контролем.

Іноді вірусний бронхіт, що розвинувся на тлі ГРВІ, може ускладнюватися приєднанням бактеріальної інфекції. У цьому випадку може виникати:

  • другий виток температури - після періоду відносного благополуччя вона підвищується;
  • погіршення загального самопочуття;
  • наростання ознак інтоксикації (слабкості, втоми);
  • прогресуюче посилення кашлю.

Сам по собі кашель, навіть якщо він триває довго, не вказує на наявність бактеріальної інфекції, так само як і колір відокремлюваного мокротиння.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Діагностика гострого бронхіту

Зазвичай, щоб підтвердити наявність у пацієнта гострого бронхіту, лікареві достатньо опитати його і провести аускультацію (прослуховування фонендоскопом). Однак діагностика гострого бронхіту може також включати:

  • проведення аналізів крові - вони допомагають уточнити наявність запального процесу та відрізнити вірусну інфекцію від бактеріальної;
  • рентгенографію для виключення пневмонії;
  • мазок із носоглотки для виявлення збудника хвороби (за підозри на бактеріальну інфекцію)1.

Лікування та профілактика гострого бронхіту при ГРВІ

Лікування гострого бронхіту зазвичай має симптоматичний характер. Його основна мета - полегшити симптоматику хвороби, зокрема кашель і свистяче дихання. Такий самий підхід і до лікування ГРВІ. Пацієнтам рекомендується:

  • відпочивати, дотримуватися напівпостільного режиму;
  • приймати симптоматичні ліки (від температури та головного болю);
  • пити більше рідини;
  • відмовитися від куріння;
  • перебувати в сприятливому мікрокліматі (вологість - вище 50%, температура - 18-20 °С)3.

Для лікування гострого бронхіту може використовуватися також препарат Бронхипрет. Це рослинний засіб від Біонорика, відомого німецького виробника. Він рекомендований для застосування як за сухого, так і за вологого кашлю і має доведену ефективність. Численні дослідження підтверджують, що він дійсно допомагає впоратися з хворобою. І навіть більше - Бронхипрет рекомендований протоколами в Польщі та Німеччині4, 5 - його застосування в разі кашлю схвалено на загальнодержавному рівні.

В основі Бронхипрет міститься кілька лікарських трав. Вони діють разом, підтримуючи та посилюючи дію одна одної. Вони допомагають:

  • усунути патогени, які спровокували розвиток захворювання;
  • придушити запальний процес у бронхах;
  • поліпшити функції бронхів - стабілізувати вироблення слизу, розрідити його і полегшити евакуацію;
  • усунути бронхоспазм для ефективного очищення бронхолегеневого дерева і припинення кашлю;
  • знизити ризик виникнення ускладнень.

Такі ліки випускають у кількох лікарських формах - у вигляді таблеток, крапель і розчину. Це дає змогу підібрати максимально зручний варіант для різних пацієнтів залежно від їхнього віку (сироп дають малюкам від 2 років, розчин - від 6 років, таблетки - від 12) та вподобань (сироп солодший і смачніший, розчин концентрованіший, він чудово підходить для тих, хто не любить ковтати таблетки, а таблетки зручно тримати під рукою - в кишені або сумочці).

Таким чином можна зробити висновки, що гострий бронхіт після ГРВІ не можна розглядати як загострення застуди, він розвивається паралельно з ГРВІ. І гарантовано уникнути виникнення такої хвороби неможливо. Для зниження ризику розвитку бронхіту має проводитися стандартна профілактика ГРВІ. І основні запобіжні заходи в цьому питанні включають дотримання гігієни: регулярне миття рук і намагання не торкатися обличчя пальцями. Також щоб запобігти поширенню застуди, рекомендується:

  • кашляти та чхати в лікоть, а не долоні;
  • викидати одразу ж використані серветки;
  • уникати рукостискань, обіймів і поцілунків людей в епідеміологічно несприятливі періоди;
  • залишатися вдома під час хвороби.

Також лікарі рекомендують вести загалом здоровий спосіб життя, займатися спортом і проводити час на свіжому повітрі.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

Медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“

Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Anumeha Singh; Akshay Avula; Elise Zahn. Acute Bronchitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
2Allen Widysanto; George Mathew. Chronic Bronchitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
3Acute bronchitis: Overview. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-.
4DEGAM S3-Leitlinie Husten, AWMF-Registernummer 053-013, Stand Juni 2021; Therapieempfehlung bei akutem Husten für Thymian-Efeu/Primel Kombinationen, S.35 und 38
5Zalecenia postępowania diagnostyczno-terapeutycznego w kaszlu u dzieci – aktualizacja, Klinika Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego, Warszawski Uniwersytet Medyczny i in, Katarzyna Krenke i in., Lekarz POZ 3/2022

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я