Вірусний бронхіт: симптоми та методи лікування

Бронхіт є поширеним захворюванням бронхолегеневої системи. Ця хвороба призводить до запалення нижніх дихальних шляхів - бронхів, які несуть відповідальність за перенесення повітряної маси в легені. Вона може розвинутися абсолютно в кожної людини в різному віці. І найчастіше бронхіт має вірусний характер1. Спробуємо розібратися в причинах його виникнення та можливих методах терапії трохи детальніше.

Причини хвороби

Як показують дані міжнародної статистики, до 90% усіх бронхітів - вірусної етіології2. Хворобу можуть викликати віруси застуди або грипу, аденовірус і риновірус, а також багато інших респіраторних патогенів. Вони передаються повітряно-крапельним шляхом і провокують запалення, а також подразнення бронхіального дерева, що в підсумку викликає типові симптоми вірусного бронхіту.

У холодну пору року спостерігається висока поширеність вірусів грипу, що призводить до зростання темпів передачі та інфікування. Ці віруси з легкістю поширюються в багатолюдних приміщеннях (у т.ч. школах, робочих місцях, громадських зібраннях) - тісний міжособистісний контакт значно полегшує їх передачу від людини до людини. Віруси грипу вирізняються особливою ефективністю під час інфікування та активно розмножуються в дихальних шляхах, тож вони можуть значно пошкоджувати епітеліальні клітини бронхіол.

Попри те, що вірусні інфекції більш поширені в зимовий сезон, гострий бронхіт все ж таки може розвинутися в будь-яку пору року, наприклад, внаслідок інфікування різними штамами аденовірусу, риновірусу та коронавірусу2.

Симптоми вірусного бронхіту

Якщо виникає вірусний бронхіт, симптоми зазвичай включають:

  • продуктивний кашель;
  • відчуття слабкості та нездужання;
  • утруднене дихання, задишку;
  • свистяче дихання.

Наполегливий кашель при бронхіті супроводжується виділенням мокротиння, яке може бути прозорим або жовтуватим. Іноді воно виглядає гнійним, але це не є однозначною ознакою бактеріальної інфекції і не потребує використання антибіотиків. Температура може бути різною - від субфебрильної (37-37,5°С) до досить високої.

Кашель при гострому бронхіті може зберігатися протягом 10-20 діб, у середньому його тривалість - 18 днів. Але іноді вірусний бронхіт у дітей і дорослих навіть після успішного одужання викликає тривале покашлювання - понад 4 тижні2.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Діагностика

Слід враховувати, що в перші дні хвороби ознаки легких інфекцій верхніх дихальних шляхів і гострого вірусного бронхіту можуть перекриватися, що може ускладнювати постановку діагнозу. За цих станів хворих однаковою мірою може турбувати легкий кашель, лихоманка, втома і біль у тілі. Відмінності між застудою та бронхітом стають більш очевидними з часом. За застуди вони вражають переважно верхні дихальні шляхи та зникають упродовж кількох днів, а за бронхіту - зберігаються упродовж тижня і довше. Діагностувати бронхіт вірусної етіології лікар може під час простого огляду шляхом збору анамнезу та прослуховування. Також може проводитися:

  • рентген легень;
  • загальний і біохімічний аналіз крові;
  • оцінка насичення киснем;
  • ПЛР-тест для визначення збудника2.

Лікування вірусного бронхіту

  • Як лікувати вірусний бронхіт визначає лікар. Зазвичай терапія має симптоматичний характер і дає змогу полегшити симптоми, що турбують хворого (у т.ч. кашель і хрипи). Пацієнту рекомендується:
  • дотримуватися напівпостільного режиму, уникати надмірної активності;
  • збільшити споживання рідини, особливо за наявності лихоманки;
  • організувати комфортне навколишнє середовище - підтримувати достатній рівень вологості (вище 50%) і прохолодну температуру (18-20 °С) у приміщенні;
  • відмовитися від шкідливих звичок (особливо від куріння).

Якщо виник вірусний бронхіт, лікування також може включати приймання деяких медикаментів. За високої температури або головного болю можна використовувати жарознижувальні препарати. При цьому лікування антибіотиками недоцільне - вони діють лише на бактерії, але ніяк не впливають на вірусне захворювання. І в усіх країнах світу зараз активно проводяться кампанії серед лікарів і пацієнтів для профілактики невиправданого використання антибіотиків. Адже в довгостроковій перспективі такі ліки призводять до підвищення резистентності бактерій - патогени стають стійкими до впливу антибактеріальних засобів. І це, своєю чергою, може призводити до зростання захворюваності на важкі інфекції, які не піддаються лікуванню. Тому не варто використовувати антибіотики профілактично і про всяк випадок. Краще дотримуватися рекомендацій кваліфікованого лікаря3.

Лікування вірусного бронхіту також може включати застосування ліків від кашлю, наприклад німецького препарату Бронхипрет від Біонорика. Це ліки з доведеною ефективністю на рослинній основі, створені за унікальною технологією фітонірингу - вона об'єднує фітотерапію та інженеринг. Лікарські трави в основі цього засобу потенціюють дію одна одної. У разі лікування вірусного бронхіту потрібен вплив на причину: вірус і запалення. Бронхипрет® чинить комплексну дію:

  • бореться із запаленням;
  • зменшує спазм м'язів дихальної мускулатури;
  • бореться з вірусами, що спричиняють хворобу;
  • допомагає розрідити мокротиння і полегшує його евакуацію.

Бронхипрет® ефективний з перших днів кашлю. І його ефективність підтверджена на науковому рівні під час проведення досліджень. Тому він рекомендований для лікування кашлю в протоколах Польщі та Німеччини. Препарат випускається в декількох лікарських формах, що дає змогу підібрати ідеальний варіант для лікування кашлю в різному віці. Зокрема, сироп можна використовувати для терапії бронхіту в дітей від 2 років, розчин - від 6 років, а таблетки - від 12 років. Якщо виник вірусний бронхіт у дорослих, вони можуть сміливо використовувати всі лікарські форми Бронхипрет, з огляду на свої індивідуальні переваги.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

Медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“

Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Edward E. Walsh. Acute Bronchitis. Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 2015.
2Anumeha Singh; Akshay Avula; Elise Zahn. Acute Bronchitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
3Karen Woodfork. Bronchitis. xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. 2007 : 1–13.
4DEGAM S3-Leitlinie Husten, AWMF-Registernummer 053-013, Stand Juni 2021; Therapieempfehlung bei akutem Husten für Thymian-Efeu/Primel Kombinationen, S.35 und 38
5Zalecenia postępowania diagnostyczno-terapeutycznego w kaszlu u dzieci – aktualizacja, Klinika Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego, Warszawski Uniwersytet Medyczny i in, Katarzyna Krenke i in., Lekarz POZ 3/2022

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я