header banner articles

Ускладнений бронхіт: можливі ускладнення та методи полегшення

Бронхіт - поширене запальне захворювання, що трапляється в дорослих і в дітей. Воно призводить до запалення бронхів і, найчастіше, має інфекційну природу. Понад 90% бронхітів спричиняються вірусами, а менш як 10% - бактеріями1. Найчастіше така хвороба проходить легко без особливих ускладнень, але в деяких ситуаціях вона може протікати нетипово. Якщо до класичної картини приєднується інша інфекція або патологія, лікарі діагностують ускладнений бронхіт. Спробуємо розібратися в особливостях такої хвороби трохи детальніше.

Що таке ускладнений бронхіт?

Отже, термін ускладнений бронхіт використовується в разі ускладненого перебігу звичайного гострого бронхіту. При цьому дуже важливо відрізняти ускладнений перебіг первинної хвороби від ускладнень після її розвитку. У першому випадку спостерігається наявність якихось чинників, які роблять хворобу складнішою, нетиповою, такою, що складно піддається лікуванню, або важкою з погляду на самопочуття хворого. Водночас негативні наслідки бронхіту - це ускладнення, які виникають після одужання (повного або умовного) і можуть порушувати якість життя людини надалі (в т.ч. в довгостроковій перспективі).
Ускладнений бронхіт може спричиняти:

  • Обструкцію бронхів - звуження їхнього просвіту. Такий стан часто спостерігається у дітей (вони мають вужчий просвіт бронхів порівняно з дорослою людиною). У дорослих виникнення обструктивного бронхіту може бути спровоковано курінням, яке чинить негативний вплив на дихальні шляхи. Звуження просвіту бронхів може провокуватися бронхоспазмом - спазмом м'язів бронхолегеневого дерева. Такий стан призводить до звуження просвіту бронхів - вони не можуть звільнитися від слизу, що накопичується, також порушується виконання їхньої основної функції - проведення повітря. Тому основні симптоми бронхоспазму - болісний непродуктивний кашель і задишка. Іноді за такого стану тривалий напад кашлю може призводити до відкашлювання незначної кількості мокротиння. Також бронхоспазм проявляється свистячими, хриплячими звуками в ділянці грудної клітки. Лікування в цьому випадку спрямоване насамперед на усунення спазму для відновлення нормальної вентиляції бронхолегеневого дерева.
  • Алергічна реакція. Якщо гострий бронхіт ускладнюється алергічною реакцією з боку дихальної системи, він протікає важче і з важко піддається лікуванню. Але проблема полягає в тому, що ознаки алергії можуть маскуватися під симптоми самого бронхіту, спричиняючи важчий перебіг нежитю, сильний набряк дихальних шляхів і, відповідно, кашель, який важко піддається лікуванню. Для успішного одужання хворому в цьому разі необхідне додаткове антигістамінне лікування, воно пригнічує прояви алергії та допоможе впоратися з інфекційним запаленням без ускладнень.
  • Паралельний розвиток запального процесу іншої локалізації. Якщо ГРВІ, ускладнений бронхітом, - це не рідкість, а досить часте явище, то пневмонія в разі бронхіту зустрічається набагато рідше. Проте запальний процес може захоплювати різні відділи бронхолегеневої системи. Пневмонія може проявлятися абсолютно такими самими симптомами, як і бронхіт, проте іноді її можна запідозрити за наявністю виражених ознак інтоксикації (головний біль, слабкість, нудота, відсутність апетиту), болю в боці під час глибоких вдихів, вираженої пітливості та задишки. Запалення легенів є серйозним захворюванням, ніж бронхіт, оскільки частіше спричиняє ускладнення, тому потребує лікування під пильним лікарським контролем2.

Також варто враховувати, що запалення бронхів не є ускладненням ГРВІ або ГРЗ. І грип ускладнений бронхітом - це не надто коректне визначення. Бронхіт можуть викликати ті самі віруси, що й звичайну застуду.

Ускладнення при ускладненому бронхіті

Ускладнений бронхіт вважається небезпечнішим, ніж звичайне гостре захворювання, оскільки він може з більшою часткою ймовірності спричиняти різні ускладнення. Серед них:

  • Хронічна обструктивна хвороба легень. За такого захворювання відбуваються незворотні зміни стінок бронхіального дерева, у бронхах виробляється надмірна кількість мокротиння, порушується процес його евакуації, внаслідок чого повітря просто не може повноцінно проходити по бронхах. Легені внаслідок цього переповнюються повітрям, що згодом може призвести до формування емфіземи та навіть прогресуючої дихальної недостатності. Основним симптомом стає кашель з мокротою та часта задишка.
  • Бронхіальна астма. Може розвинутися як ускладнення бронхіту з алергічним компонентом. Бронхіальна астма характеризується виникненням повторюваних нападів ядухи, які, своєю чергою, виникають унаслідок спазму бронхів і набряклості їхніх слизових оболонок. Також хворого може турбувати тривалий кашель. Під час нападів бронхіальної астми людина відчуває серйозні труднощі в диханні, і за відсутності адекватної та своєчасної медичної допомоги її стан може значно погіршитися аж до втрати можливості дихати3.

Також ускладнений бронхіт може спричиняти хронізацію запального процесу. У цьому разі діагностується рекурентний бронхіт. Він проявляється загостреннями кілька разів на рік.

Щоб запобігати ускладненню бронхіту, симптоми первинної гострої інфекції краще не ігнорувати. Зверніться по медичну допомогу за появи кашлю, особливо якщо хвороба протікає особливо важко або нетипово. Профілактика ускладнень бронхіту включає скрупульозне дотримання рекомендацій лікаря. Не варто займатися самолікуванням і, тим більше намагатися перенести хворобу на ногах.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Методи полегшення і профілактики ускладненого бронхіту

Якщо розвинувся ускладнений бронхіт, лікування має підбирати лікар після діагностики. Пацієнту можуть давати ті самі рекомендації, що й під час терапії звичайної гострої інфекції, зокрема:

  • дотримання напівпостільного режиму;
  • прийом симптоматичних засобів (від головного болю і температури);
  • відмову від шкідливих звичок;
  • організацію сприятливого мікроклімату (вологість - не менше 50%, температура - 18-20 °С;
  • підвищений питний режим.

Також лікарі можуть призначати препарат Бронхипрет від Біонорика. Це рослинний препарат із доведеною ефективністю. Він рекомендований протоколами в Польщі та Німеччині4,5 для лікування кашлю при бронхіті. Його активні компоненти допомагають:

  • усунути збудників хвороби;
  • придушити запальний процес;
  • усунути обструкцію;
  • полегшити відходження мокротиння;
  • прискорити одужання;
  • знизити ризик ускладнень.

Бронхипрет® допомагає лікувати кашель, а не маскує симптоми хвороби.

Також придушити симптоми ускладненого бронхіту допоможе специфічне лікування, підібране з урахуванням клінічної картини та результатів діагностики. Пацієнту з обструкцією можуть бути призначені інгаляції з препаратами для розслаблення мускулатури бронхіального дерева. Особам з алергією прописують антигістамінні засоби, які допомагають усунути набряк і запалення, викликані алергічною реакцією.

Ускладнений бронхіт може нести серйозну загрозу і порушувати здоров'я легенів. Тому важкий нетиповий перебіг такої хвороби не можна залишати без уваги. Щоб запобігати ускладненню бронхіту, необхідно дотримуватися рекомендацій лікаря.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

Медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“

Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Edward E. Walsh. Acute Bronchitis. Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 2015.
2Vardhmaan Jain; Rishik Vashisht; Gizem Yilmaz. Pneumonia Pathology. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
3Muhammad F. Hashmi; Maryam Tariq; Mary E. Cataletto. Asthma. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan.
4DEGAM S3-Leitlinie Husten, AWMF-Registernummer 053-013, Stand Juni 2021; Therapieempfehlung bei akutem Husten für Thymian-Efeu/Primel Kombinationen, S.35 und 38
5Zalecenia postępowania diagnostyczno-terapeutycznego w kaszlu u dzieci – aktualizacja, Klinika Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego, Warszawski Uniwersytet Medyczny i in, Katarzyna Krenke i in., Lekarz POZ 3/2022

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я