Ранковий кашель у дитини

Кашель у дітей — дуже поширений симптом. Найчастіше він виникає на тлі різноманітних застудних захворювань, які регулярно виникають у дитячому віці. Такий кашель, як правило, супроводжується і іншими симптомами ГРВІ — нежиттю, підвищеною температурою, болем у горлі, симптомами інтоксикації тощо.1. Але що робити, якщо покашлювання турбує малюка виключно вранці? Існують різні чинники, які можуть викликати ранковий кашель у дитини. Спробуємо розібратися в їхньому розмаїтті трохи детальніше.

Причини ранкового кашлю в дитини

У пошуках відповіді на запитання, чому в дитини ранковий кашель, потрібно згадати, що таке порушення не є самостійним захворюванням. Це самостійний симптом, який може вказувати на наявність деяких проблем зі здоров’ям або навіть виникати за цілковитого добробуту у відповідь на якісь подразнювальні чинники. Кашель за своєю суттю є рефлексом — його основне завдання полягає в очищенні дихальних шляхів від подразників (у їхній ролі можуть виступати як віруси або бактерії та продукти їхньої життєдіяльності, так і слиз або банальний пил). Тому поява такого симптому вранці часто є абсолютно фізіологічним явищем — за допомогою кашлю організм намагається очиститися від частинок пилу, що потрапили в дихальні шляхи під час нічного відпочинку. І ризик появи фізіологічного кашлю зростає в разі:

  • наявності в кімнаті дитини значної кількості пилу й так званих пилозбірників (м’яких іграшок, довгих важких штор, ковдри й подушок із натуральних матеріалів, які давно не проходили прання тощо);
  • сухому та спекотному повітрі — у цьому разі в малюка ще й пересихають дихальні шляхи, що тільки посилює фізіологічний кашель;
  • відсутності регулярного вологого прибирання тощо.

Фізіологічний кашель триває відносно недовго й ніяк не порушує самопочуття дитини. Він не може супроводжуватися високою температурою і загальним нездужанням.

Також якщо з’являється ранковий кашель у дитини, причини можуть бути й іншими. Такий симптом може бути спровокований:

  • Запальними захворюваннями дихальних шляхів. Млявоплинна застуда та інші інфекційні хвороби можуть проявлятися сухим або вологим кашлем лише в ранковий час, після того, як дитина перебувала довго в горизонтальному положенні. Але кашель у цьому випадку доповнюється та іншими проявами ГРВІ.
  • Залишковими явищами після ГРВІ. Після перенесеного трахеїту або бронхіту діти можуть кашляти ще кілька тижнів. Такий затяжний кашель зазвичай є сухим, іноді він супроводжується виділенням незначної кількості мокротиння. Він не є небезпечним, також він не несе загрози оточуючим (дитина залишається не заразною), якщо до нього, звісно ж, не приєднуються інші симптоми нової інфекції.
  • Алергією. Спричиняти алергічні реакції можуть пилові кліщі, пір’я в подушці або шерсть у ковдрі. Часто алергія супроводжується не тільки покашлюванням, а й нежитю та кон’юнктивітом (запаленням кон’юнктиви очей).
  • Кашлюк. Це інфекційне захворювання, яке проявляється сильним виснажливим кашлем. Зазвичай кашльові напади з’являються ночами, але можливе їх виникнення та у ранковий час.

Діагностика

Якщо постійно повторюються ранкові напади кашлю в дитини, не варто займатися самодіагностикою — краще звернутися до лікаря. Сімейний лікар допоможе визначити причини такого явища й підбере найефективніше лікування, якщо в ньому виникне необхідність.

Щоб визначити, чому виникає постійний ранковий кашель у дитини, лікар може:

  • проводити опитування батьків, щоб уточнити всі обставини виникнення кашлю;
  • оглядати дитину (обов’язково проводиться прослуховування, огляд горла, носа і вух);
  • призначати аналізи крові та сечі для виявлення запального процесу або підозри на алергію;
  • призначати аналізи крові на антитіла до кашлюку — у разі кашлю до блювоти;
  • брати мазок із горла для пошуку патогенної флори;
  • призначати аналіз мокротиння, якщо спостерігається ранковий кашель із мокротинням у дитини;
  • призначати рентгенологічне дослідження тощо.

Проведена діагностика допоможе точно визначити причини мокрого або сухого кашлю і підібрати адекватне лікування3.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Лікування ранкового кашлю

Отже, як лікувати ранковий кашель у дитини визначає лише лікар після детальної діагностики. Схема терапії безпосередньо залежить від причин появи такої симптоматики. Якщо лікар підозрює, що кашель провокується особливостями навколишнього середовища, батькам рекомендують:

  • щовечора проводити вологе прибирання в дитячій кімнаті;
  • провітрювати перед сном;
  • підтримувати рівень вологості в дитячій на рівні 50–55 %;
  • підтримувати температуру в кімнаті на рівні 18–20 °С;
  • прибрати пилозбірники з кімнати, де спить дитина;
  • підтримувати водний баланс дитячого організму — давати дитині достатньо води.

Також же рекомендації будуть актуальними й у разі алергії, і в разі застуди. Але в разі виникнення алергічних захворювань відповідь на питання, як прибрати ранковий кашель у дитини, також включатиме повне усунення алергенів. Можливо, батькам доведеться змінити постільні приналежності (ковдру й подушку) або боротися з пиловим кліщем і продуктами його життєдіяльності за допомогою особливо детального прибирання та спеціальної побутової техніки (миючого пилососа, мийки повітря тощо).

Інфекційний кашель може минути сам собою — застуда в дітей не потребує якогось особливого лікування. У разі появи нежитю може знадобитися зволоження носа спеціальними сольовими розчинами, у разі підвищення температури — прийом жарознижувальних засобів. А для того, щоби прискорити позбавлення від кашлю під час ГРВІ, трахеїту та бронхіту можна використовувати Бронхипрет.

Це рослинний препарат від німецької компанії Біонорика з доведеною ефективністю. Він випускається в трьох різних лікарських формах (у вигляді сиропу, крапель і таблеток), кожна з яких містить унікальну комбінацію трав, де всі компоненти посилюють дію один одного. Бронхипрет® допомагає полегшити кашель, усунути запалення і прискорити одужання. Він може використовуватися з раннього дитячого віку (сироп можна давати дітям від 2 років), і його застосування в разі кашлю схвалюють багато європейських протоколів лікування. Зокрема, Бронхипрет рекомендований у Польщі та Німеччині.

Одна з важливих переваг Бронхипрет® полягає в тому, що його можна використовувати за різних видів кашлю (як сухого, так і вологого).

Поради щодо догляду та запобігання ранковому кашлю

Розібравшись, чому може виникати ранковий напад кашлю в дитини, можна легко зробити висновки про профілактику такого явища. Насамперед необхідно подбати про створення для малюка комфортного середовища, чистого від пилу й алергенів. Важливу роль відіграє вологість і температура, які мають підтримуватися в приміщенні для сну. З грудного віку діти повинні спати в прохолоді — це корисно для дихальних шляхів, допомагає краще висипатися і спати міцніше.

Для профілактики виникнення кашлюку в дітей вкрай важлива своєчасна вакцинація. А знизити ризик застудних хвороб можна шляхом підвищення загальної опірності організму.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

Медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“

Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Graham Worrall. Acute cough in children. Can Fam Physician. 2011 Mar; 57(3): 315–318.

2Haya Alsubaie, Abdullah Al-Shamrani, Adel S. Alharbi etc. Clinical practice guidelines: Approach to cough in children: The official statement endorsed by the Saudi Pediatric Pulmonology Association (SPPA). Int J Pediatr Adolesc Med. 2015 Mar; 2(1): 38–43.

3Francesco De Blasio, Johann C Virchow, Mario Polverino etc. Cough management: a practical approach. Cough. 2011; 7: 7.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я