Види бронхіту: різновиди захворювання та їхні особливості

Бронхіт - поширене захворювання, яке вражає слизову оболонку бронхів. Воно може виникнути в різному віці, зокрема й у дітей1. Найчастіше бронхіт має інфекційну природу, але бувають й інші причини виникнення такої хвороби. Тому лікарі використовують кілька варіантів класифікації бронхіту для визначення правильності ведення конкретного пацієнта. Спробуємо розібратися в темі бронхіт і його види трохи детальніше.

Які бувають види бронхіту?

Сучасна класифікація бронхіту пропонує два різні підходи до поділу цієї хвороби на види:

  • залежно від характеру перебігу;
  • залежно від причини виникнення.

У педіатричній практиці та під час лікування дорослих пацієнтів можуть використовуватися дещо різні системи класифікації. Але загалом види бронхіту в дорослих є такими ж, як і в дітей. Адже навіть такі провокуючі чинники, як нікотин, можуть впливати й на організм дитини. І навіть більше - пасивне куріння для малюків вважається набагато шкідливішим, ніж для дорослих.

Класифікація бронхіту за характером перебігу

Залежно від характеру бронхіт може бути:

  • Гострим. Ця хвороба розвивається на тлі повного здоров'я. Може виникати в людей час від часу, але з великим часовим інтервалом. За умови правильного лікування не спричиняє подальших і довготривалих порушень структури та функції бронхолегеневої системи. Проявляється типовими симптомами, до яких можна зарахувати кашель, утруднення дихання, підвищення температури тіла (за інфекційної природи хвороби) та втомлюваність.
  • Хронічним (зараз використовується термін - рецидивуючий). Про розвиток такої хвороби говорять у тому разі, якщо симптоми бронхіту (кашель із виділенням мокротиння) турбують хворого систематично - не менше 3-4 разів на рік. Хронічний бронхіт може з'являтися внаслідок частих виникнень гострого бронхіту або неправильного лікування такого запалення. Також його може спровокувати тривалий вплив несприятливих чинників на бронхолегеневу систему (нікотину, пилу, хімічних речовин). У разі розвитку хронічної форми хвороби покашлювання може турбувати хворого постійно, збільшуючи свою інтенсивність під час загострень2.

Окремо варто розглядати обструктивний бронхіт - запалення бронхів, яке супроводжується порушенням їхньої прохідності (обструкцією). Обструкція може виникати через спазми або сильний набряк. Унаслідок неї по бронхах перестає нормально проходити повітря, що порушує можливість до вільного дихання. Тому обструктивний бронхіт супроводжується задишкою, хрипами та свистом у грудній клітці. Про таку хворобу нерідко говорять, коли обговорюють види бронхіту в дітей, тому що обструкція в дошкільнят і молодших школярів виникає дуже часто через малий діаметр дихальних шляхів.

Класифікація бронхіту за причиною виникнення

Така класифікація бронхітів є простою та зрозумілою. Залежно від причини виникнення виділяють:

  • Вірусний бронхіт. Як показують проведені дослідження, 90% усіх бронхітів - вірусної етіології. Спровокувати захворювання можуть різні патогени, але найпоширенішими збудниками залишаються віруси грипу, аденовірус, риновірус і різні типи коронавірусів.
  • Бактеріальний бронхіт. На нього припадає не більше 10% випадків захворювання. Серед можливих збудників хвороби - Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae і Bordetella pertussis.
  • Атиповий бронхіт. Ця форма хвороби викликається різними збудниками, які зазвичай не провокують запалення бронхів, наприклад, хламідії та мікоплазми. Вони спричиняють нетиповий клінічний перебіг хвороби, зокрема малосимптомний підгострий початок, що рідко супроводжується значним підвищенням температури (найчастіше вона залишається в нормі або підвищується до субфебрильних показників) і не спричиняє симптомів інтоксикації (головного болю, болю в м'язах і суглобах, підвищеної втоми). За атипового перебігу бронхіту нерідко спостерігається сухий непродуктивний нав'язливий кашель3.

Вплив подразників, таких як дим, забруднене повітря, пил та інші забруднювачі довкілля, також може спричинити гострий бронхіт або погіршити респіраторні захворювання, що вже існували. Крім того, алергени можуть спричинити алергічну реакцію в дихальних шляхах, що в кінцевому підсумку призводить до запалення і появи симптомів бронхіту, особливо в людей, сприйнятливих до таких провокуючих чинників.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Діагностика

Бронхіт зазвичай діагностується лікарем на підставі комплексної оцінки пацієнта, яка включає:

  • збір анамнезу (опитування пацієнта або його батьків про розвиток хвороби та наявні симптоми);
  • обстеження легень (прослуховування);
  • інших фізичних даних (лікар може оцінювати оцінку насичення крові киснем, частоту пульсу, температуру та частоту дихання).

Для підтвердження діагнозу може знадобитися також проведення рентгенографії, лабораторних досліджень (загального аналізу крові та біохімічного аналізу), аналізу мокротиння тощо. Такі дослідження допоможуть відрізнити типи бронхіту один від одного і підібрати найбільш підходящий спосіб лікування.

Лікування бронхіту

Звичайний гострий вірусний бронхіт (найпоширеніша форма такого захворювання) успішно піддається симптоматичному лікуванню. Хворому рекомендується:

  • побільше відпочивати (взяти лікарняний);
  • дихати прохолодним свіжим повітрям (оптимальна температура довкілля - 18-20 °С, а вологість - не менше 55%);
  • пити побільше рідини;
  • відмовитися від шкідливих звичок.

У разі підвищення температури можна використовувати жарознижувальні препарати. Антибіотики при вірусному бронхіті не використовуються, оскільки такі ліки діють виключно на бактерії, а не на віруси. Для лікування кашлю під час бронхіту можна використовувати Бронхипрет® від Біонорика СЕ. Це рослинний препарат із доведеною ефективністю. Він допомагає позбутися кашлю, оскільки чинить комплексний вплив на бронхолегеневу систему:

  • допомагає знищити патогени, що спричиняють розвиток хвороби;
  • усуває спазм бронхів, полегшуючи кашель;
  • розріджує секрет (мокротиння) і сприяє його виведенню;
  • полегшує самопочуття;
  • пригнічує запалення;
  • знижує ризик розвитку ускладнень.

Бронхипрет® рекомендований для лікування кашлю в протоколах Польщі та Німеччини4, 5. Він допомагає впоратися як із сухим, так і з вологим кашлем, і може використовуватися при обструктивному бронхіті.

У тому разі, якщо у хворого розвинувся бронхіт іншого типу, схема лікування може відрізнятися:

  • при бактеріальному бронхіті використовують антибактеріальні препарати, зазвичай лікарі віддають перевагу засобам широкого спектра дії, які борються з різними видами бактерій;
  • обструктивний бронхіт потребує використання ліків, що знімають бронхоспазм, - вони допомагають відновити нормальну прохідність бронхів;
  • хронічний бронхіт потребує особливого підходу до лікування, у період загострення хворому призначають антибіотики, також для купірування запалення і відновлення функції бронхів можуть проводитися фізіотерапевтичні процедури, інгаляції, масажі тощо;
  • методи лікування атипового бронхіту підбирають в індивідуальному порядку з урахуванням особливостей збудників, що викликали запалення.

Схему лікування бронхіту має підбирати досвідчений терапевт або пульмонолог з урахуванням особливостей клінічної картини та результатів проведеної діагностики.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

Медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“

Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Edward E. Walsh. Acute Bronchitis. Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 2015.
2Anumeha Singh; Akshay Avula; Elise Zahn. Acute Bronchitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
3Karen Woodfork. Bronchitis. xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. 2007 : 1–13.
4DEGAM S3-Leitlinie Husten, AWMF-Registernummer 053-013, Stand Juni 2021; Therapieempfehlung bei akutem Husten für Thymian-Efeu/Primel Kombinationen, S.35 und 38
5Zalecenia postępowania diagnostyczno-terapeutycznego w kaszlu u dzieci – aktualizacja, Klinika Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego, Warszawski Uniwersytet Medyczny i in, Katarzyna Krenke i in., Lekarz POZ 3/2022

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я