Профілактика бронхіту та кашлю: заходи для запобігання захворюванню

Бронхіт, який характеризується запаленням слизової оболонки бронхів, є поширеним захворюванням. Він зачіпає нижні дихальні шляхи, які несуть відповідальність за транспортування повітря до легень. Найчастіше таке захворювання має інфекційну природу, у переважній більшості випадків його провокують віруси, які передаються повітряно-крапельним шляхом1. Запалення бронхів порушує працездатність і, часто, завдає серйозної шкоди економічному благополуччю, тому профілактика бронхіту — це актуальна проблема для кожної людини.

Значення профілактики в підтримці здоров’я

Профілактика за бронхіту — це комплекс заходів, які допомагають знизити ризик виникнення хвороби, а також мінімізувати ризики ускладнень, якщо захворювання вже розвинулося. Вона відіграє глобальну роль у підтримці здоров’я населення, зокрема допомагає:

  • Збереженню продуктивності. Бронхіт, як ми вже сказали вище, може призвести до тимчасової втрати працездатності через його симптоми (кашель, температуру, утруднене дихання, втому). Комплексна профілактика дає змогу знизити частоту й тяжкість випадків хвороби, що, своєю чергою, сприяє підтримці продуктивності кожної окремої людини й суспільства загалом.
  • Зниженню економічного навантаження на державу. Захворювання нижніх дихальних шляхів, до яких належить і бронхіт, створюють значне економічне навантаження на систему охорони здоров’я через необхідність лікування, госпіталізацій і відновлення. Профілактика бронхіту в дітей і дорослих сприяє скороченню витрат та економічному добробуту суспільства.
  • Поліпшення якості життя. Профілактика бронхіту — це неспецифічні заходи впливу, які сприяють підтримці здоров’я і поліпшенню самопочуття всіх членів сім’ї, особливо дітей і літніх людей.
  • Профілактиці ускладнень. Бронхіт може спричиняти тяжкі ускладнення, особливо в разі ослаблення імунітету та наявності хронічних захворювань. Деякі із цих ускладнень можуть бути дуже небезпечними й довгостроковими.
  • Профілактика необґрунтованого прийому антибіотиків. Це важлива мета профілактичних заходів, адже за даними численних досліджень багато лікарів виписують антибактеріальні препарати в разі бронхіту без належних на те підстав, що призводить до зростання резистентності бактерій.

Таким чином, профілактика бронхіту спрямована не тільки на поліпшення здоров’я індивідів. Вона має широкий суспільний ефект: сприяє скороченню медичних витрат, поліпшенню якості життя і продуктивності суспільства.

Ризики розвитку бронхіту та чинники, що сприяють появі захворювання

Ризики розвитку бронхіту збільшуються в зимовий час, коли люди проводять більше часу в приміщенні та вступають у тісні міжособистісні контакти, створюючи середовище, що сприяє швидкій передачі вірусів. Також імовірність виникнення інфекції збільшується в разі:

  • загального зниження опірності організму;
  • впливу подразників (диму, забрудненого повітря, пилу тощо);
  • наявності астми та респіраторної алергії;
  • переохолодженні та контактах із засудженими людьми.

Отже, причини виникнення бронхіту включають інфікування патогенними мікроорганізмами — вони потрапляють у дихальні шляхи і провокують запальний процес. Між моментом інфікування та появою симптомів хвороби може пройти від кількох годин до кількох днів — різні патогени мають різний інкубаційний період. Перші ознаки бронхіту в дорослих включають:

  • продуктивний кашель;
  • відчуття нездужання;
  • утруднене дихання;
  • свистяче дихання;
  • легка лихоманка;
  • втома та біль у тілі1.

Якщо симптоми переважно вражають верхні дихальні шляхи — вони зникають протягом кількох днів, максимум — тижня. Якщо симптоми залишаються стабільними протягом тижня або довше, це вказує на ураження бронхів1. У такій ситуації потрібно обов’язково звернутися до лікаря та отримати необхідні рекомендації в разі бронхіту.

Зокрема, одним з ефективних засобів для лікування бронхіту є Бронхипрет® від Біонорика. Це ліки на рослинній основі з доведеною ефективністю. Вони створені за унікальною технологією фітонірингу, яка об’єднує багаторічні напрацювання фітотерапії з інноваційними досягненнями інженерії. Бронхипрет® може діяти на причину, а не тільки на симптом, що робить його засобом вибору для лікування кашлю в різних країнах світу — його рекомендовано в Польщі та Німеччині та включено до протоколів лікування4,5. Засіб чинить комплексний вплив:

  • пригнічує запалення;
  • бореться з інфекцією (вірусами, бактеріями тощо);
  • допомагає придушити виснажливий сухий кашель;
  • сприяє виведенню мокротиння при вологому кашлі;
  • допомагає відновити функціональність дихальної системи.

Препарат випускається у формі крапель, сиропу й таблеток. Що дає змогу підібрати оптимальний варіант для різних категорій населення (можливе використання в дитячому віці від 2 років).

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Ефективні заходи профілактики

Профілактика при гострому бронхіті спрямована насамперед на модифікацію способу життя. Лікарі рекомендують відмовитися від паління (якщо йдеться про дітей і людей, які не палять, необхідно уникати пасивного паління) і мінімізувати вплив алергенів і забруднювальних речовин. Певним групам населення (у т.ч. дорослим від 65 років, дітям віком до 2 років, вагітним жінкам) настійно рекомендовано вакцини проти грипу та пневмокока1.

Також профілактика при хронічному бронхіті обов’язково включає:

  • Дотримання заходів гігієни. Лікарі рекомендують носити маску в людних місцях у період епідеміологічно неприємної обстановки (водночас важливо зводити поїздки до мінімуму) і регулярно мити руки (за неможливості миття — дезінфікувати їх антисептиками). Водночас застудженим людям необхідно прикривати рот і ніс серветками під час кашлю і чхання, а за відсутності серветок чхати в згин руки/ліктя, а не в долоню.
  • Регулярне провітрювання приміщення. Вентиляція дає змогу свіжому повітрю проникати в приміщення і зменшувати кількість вірусів у повітрі, знижуючи ризик передачі інфекцій дихальних шляхів. Також провітрювання — це неспецифічна профілактика кашлю, якщо хвороба вже розвинулася. Свіже і прохолодне повітря благотворно впливає на функції дихальної системи і сприяє швидкому відновленню.
  • Правильне і збалансоване харчування. Доведено, що багато поживних речовин (вітаміни й мінерали) впливають на роботу імунної системи й рівень опірності організму інфекціям2. Тому дуже важливо, щоби повсякденна дієта була різноманітною і збалансованою. За високого ризику дефіциту різних нутрієнтів необхідно обговорити з лікарем доцільність додаткового прийому тих чи інших дієтичних добавок.
  • Регулярні заняття спортом. Систематична фізична активність підвищує опірність організму до інфекцій. Також спорт допомагає знизити рівень стресу, що також відіграє важливу роль для успішного протистояння різним інфекціям.

Таким чином, профілактика в разі бронхітів здебільшого є аналогічною профілактиці інших інфекційних захворювань, зокрема інфекцій верхніх дихальних шляхів. І це не дивно, адже ці хвороби провокуються, загалом, одними й тими самими інфекційними агентами. Лікування і профілактика кашлю в дітей нічим не відрізняється від профілактичних заходів у дорослих, проте пацієнти раннього віку потребують пильнішого спостереження медиків через високий ризик розвитку ускладнень.

Важливість раннього виявлення та лікування

Попри те, що гострий бронхіт зазвичай минає без сліду за мінімального симптоматичного втручання. Проте потрібно враховувати можливі наслідки бронхіту, до яких належать:

  • пневмонія (запалення легенів);
  • легенева і серцева недостатність;
  • бронхоектатична хвороба;
  • легенева гіпертензія;
  • емфізема легень1.

Також один із можливих варіантів, чим небезпечний бронхіт - це розвиток хронічної інфекції. Зазвичай таке захворювання класифікують як хронічний продуктивний кашель, що триває понад 3 місяці та виникає протягом 2 років. Основна причина розвитку хронічного бронхіту - вплив сигаретного диму, хоча повторний вплив інфекцій також може спровокувати появу хронічної форми хвороби3.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

Медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“

Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Anumeha Singh; Akshay Avula; Elise Zahn. Acute Bronchitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-
2Caroline E. Childs, Philip C. Calder, and Elizabeth A. Miles. Diet and Immune Function. Nutrients. 2019 Aug; 11(8): 1933.
3Allen Widysanto; George Mathew. Chronic Bronchitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
4DEGAM S3-Leitlinie Husten, AWMF-Registernummer 053–013, Stand Juni 2021; Therapieempfehlung bei akutem Husten für Thymian-Efeu/Primel Kombinationen, S.35 und 38
5Zalecenia postępowania diagnostyczno-terapeutycznego w kaszlu u dzieci — aktualizacja, Klinika Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego, Warszawski Uniwersytet Medyczny i in, Katarzyna Krenke i in., Lekarz POZ 3/2022

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я