header banner articles

Інгаляції при бронхіті: особливості застосування, протипоказання та сучасні методи лікування

Бронхіт - поширене у дорослих захворювання, за якого відбувається запалення бронхів. Найчастіше його провокують віруси (віруси застуди або грипу, аденовірус і риновірус), хоча провокувальними факторами можуть бути й бактерії, а також різноманітні подразники. Інфекції, що спричиняють бронхіт, найчастіше передаються повітряно-крапельним шляхом і спричиняють запалення та подразнення бронхіального дерева, що зрештою призводить до характерних симптомів хвороби: кашлю, виділення мокротиння та дихального дискомфорту. Таке захворювання порушує працездатність і може вибити з колії на тиждень і навіть більше1. Тому кожна доросла людина, яка зіткнулася із запаленням бронхів, замислюється, як же швидше одужати і повернутися до звичного ритму життя. І багато хто вирішує проводити інгаляції при бронхіті, мотивуючи це тим, що інгаляції можуть вплинути на кашель і запалення, відновити функції бронхів. Але чи так це? Спробуємо розібратися більш детально.

Інгаляції для лікування бронхіту

Перед тим, як визначати, чи справді корисні інгаляції за бронхіту, і чи варто їх проводити, потрібно спочатку розібратися, що собою являють такі процедури. Отже, інгаляція - це процес вдихання або впорскування лікарських препаратів чи інших речовин через верхні дихальні шляхи (рот і ніс) для досягнення швидкої та ефективної дії. Цей метод дає змогу препарату швидко досягти нижніх дихальних шляхів, забезпечуючи швидкий вплив на організм.

Інгаляції використовують для лікування різних захворювань дихальної системи. Без них не обійтися в разі астми - за такої хвороби вони справді рятують життя. Також інгаляції можуть бути призначені пацієнтам із ХОЗЛ (хронічною обструктивною хворобою легень). Іноді їх проводять і за інших порушень, зокрема за гострого бронхіту.

Існує чимало способів проведення інгаляцій. У домашніх умовах часто практикують дихання над парою (у т.ч. над відварами та настоями лікарських трав). Часто використовують спеціальні пристрої, як-от інгалятори, розпилювачі, парові інгалятори або небулайзери, що доставляють лікарські засоби у вигляді найдрібнішої водної суспензії.

У деяких ситуаціях інгаляції дійсно необхідні. Зокрема, за тієї ж астми вони мають масу переваг перед іншими екстреними методами впливу на організм. Серед них:

  • швидкий початок дії препарату;
  • менша доза ліків порівняно з пероральним (через рот) або ін'єкційним методами;
  • менший ризик побічних ефектів, оскільки препарат безпосередньо надходить у дихальну систему і швидко всмоктується в кров2.

Однак питання, чи варто робити інгаляції за бронхіту дорослому, все ж таки не настільки однозначне. Перше, що потрібно запам'ятати - призначати такі процедури може лише лікар. Самолікування може бути небезпечним для здоров'я. Друге - інгаляції потрібні лише в деяких випадках, зокрема, можливе показання для їхнього проведення - обструкція бронхів (вона може провокуватися спазмом дихальної мускулатури та порушувати прохідність бронхіального дерева, утруднюючи його очищення від мокротиння, що скупчилося)3. А третє - проведення інгаляцій вимагає скрупульозного дотримання інструкції, оскільки відступ від неї може провокувати неприємні та навіть тяжкі наслідки для здоров'я.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Категорії ліків, що застосовуються при бронхіті

Отже, вибирати препарат для інгаляції при бронхіті може тільки лікар. Фахівець не тільки розраховує оптимальне дозування, а й детально інформує пацієнта про правила використання лікарського засобу.

Але, попри такі рекомендації, багато хто все ж використовує різні розчини для інгаляцій у разі бронхіту на свій власний розсуд. Зокрема, величезну популярність мають:

  • Парові інгаляції над відвареною картоплею, гарячим молоком, содовим розчином тощо. Вважається, що такі процедури можуть зволожити слизову оболонку дихальних шляхів і поліпшити виведення слизу, проте такі властивості абсолютно не доведені на науковому рівні. Також гарячі інгаляції небезпечні з погляду опіків дихальних шляхів.
  • Трави для інгаляції при бронхіті. Багато лікарських рослин дійсно мають протизапальні, протимікробні та спазмолітичні властивості. Але водночас вони можуть викликати важкі алергічні реакції та різні побічні ефекти (як і звичайні медикаменти). І немає жодних доказів, що активні компоненти лікарських рослин можуть досягти нижніх відділів дихальної системи.
  • Лужні інгаляції при бронхіті. Часто для інгаляцій радять використовувати лужну мінеральну воду, вважається, що вона сприяє розрідженню мокротиння, усуненню запалення і зниженню гостроти кашлю. Але при цьому доведено, що такі процедури можуть спровокувати посилення кашлю і бронхообструкцію.
  • Будь-яка інгаляція небулайзером у разі бронхіту має здійснюватися виключно за призначенням лікаря - не варто експериментувати зі своїм здоров'ям. Навіть якщо вам здається, що хвороба має класичні симптоми, і минулого разу лікар уже виписував для лікування інгалятор, краще перестрахуватися і пройти повторний огляд для отримання нових призначень. Будь-які ліки для інгаляцій у разі бронхіту мають свої показання та протипоказання.

Протипоказання для інгаляції

Також існують загальні протипоказання до інгаляцій. Серед них:

  • підвищена температура тіла;
  • носова кровотеча або схильність до таких подій;
  • емфізема легень;
  • хвороби серця та судин;
  • дихальна недостатність;
  • алергія на компоненти препаратів для інгаляції.

Якщо лікар рекомендував пацієнту лужні інгаляції, протипоказання зазвичай є такими самими. Що стосується інгаляції небулайзером, протипоказання в цьому випадку залежать від особливостей обраного препарату.

Сучасні методи лікування, які приходять на зміну інгаляціям

Сучасні лікарі, відповідаючи на запитання, чи можна інгаляції за бронхіту, радять своїм пацієнтам не займатися самолікуванням. Класичний запальний процес бронхіального дерева не потребує специфічного лікування. Хворому рекомендовано:

  • напівпостільний режим;
  • симптоматичне лікування (наприклад, ліки проти температури за потреби);
  • рясне пиття;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • підтримання комфортного навколишнього середовища;
  • використання ліків для полегшення кашлю та усунення запалення, наприклад, Бронхипрет®.

Таким чином, відповідь на запитання, чи потрібні інгаляції при бронхіті, найчастіше негативна - ні, не потрібні. Краще використовувати безпечніші засоби з доведеною ефективністю. Той самий Бронхипрет® від ТМ Біонорика - це німецький препарат на натуральній основі, чиї властивості були доведені на науковому рівні. Він містить комбінацію лікарських трав, які діють у синергії - посилюють дію одна одної. Бронхипрет® допомагає позбутися як сухого, так і вологого кашлю - він полегшує стан на 50% вже на 4 день використання4.

Таким чином, попри всю популярність інгаляційного лікування більшість лікарів не рекомендують експериментувати зі своїм здоров'ям. Тому краще не роздумувати, коли не можна робити інгаляцію, а звернутися по медичну допомогу для отримання адекватних призначень.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

Медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“

Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Anumeha Singh; Akshay Avula; Elise Zahn. Acute Bronchitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
2Т.М. Ткачова,, О.М. Охотнікова. Основи інгаляційної терапії. Пристрої, що доставляють лікарські засоби в дихальні шляхи. Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. 2 (99)' 2017.
3О.С. Толох, Н.Д. Рудницька, Х.І. Вольницька, Д.Т. Семотюк.Нові можливості лікування гострої бронхіальної обструкції. Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. 5 (134)' 2021
4Efficacy and tolerability of a fluid extract combination of thyme herb and ivy leaves and matched placebo in adults suffering from acute bronchitis with productive cough.
A prospective, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Kemmerich B1, Eberhardt R, Stammer H. Arzneimittelforschung. 2006;56(9):652-60

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я