header banner articles

Лікування хронічного бронхіту в дорослих: рекомендації та препарати

Хронічний бронхіт - запальне захворювання, яке супроводжується ураженням бронхіального дерева. Ця хвороба може розвинутися в різному віці. Вона характеризується прогресуючим хвилеподібним перебігом - періодами ремісії та загострення, і може значно погіршити якість життя1. Спробуємо розібратися, чому виникає така хвороба та яким має бути лікування хронічного бронхіту.

Причини виникнення хронічного бронхіту

Існує безліч причин такої хвороби, але найважливішим причинним фактором у дорослих є вплив сигаретного диму. Він шкідливий як під час активного куріння, так і під час пасивного (коли палить хтось із тих, хто перебуває поруч). Також провокаторами запалення бронхіального дерева можуть бути різні інші подразники дихальних шляхів, у т.ч. смог, промислові забруднювачі або токсичні хімікати2.

Хоча бактеріальні та вірусні інфекції зазвичай спричиняють гострий бронхіт, повторний вплив інфекцій може призвести до розвитку хронічного запалення. У цьому випадку найпоширенішими збудниками стають віруси, а саме віруси грипу А і В. Також хворобу можуть спричиняти бактерії, найчастіші провокатори хронічного бронхіту - це стафілококи та стрептококи2.

Ризик розвитку хронічного бронхіту зростає:

  • за наявності супутніх хвороб бронхолегеневої системи (у т.ч. астми, муковісцидозу, бронхоектатичної хвороби);
  • у разі впливу забруднювачів довкілля (пилу, хімікатів тощо);
  • за наявності хронічного гастроезофагеального рефлюксу2.

Симптоми хронічного бронхіту

Найголовнішою ознакою хронічного бронхіту вважається кашель. При такій хворобі він турбує хворого більшу частину днів у місяці, триває понад 3 місяці, при цьому не більше 2 таких епізодів спостерігаються протягом 2 років поспіль. Це основні критерії, які дозволяють поставити такий діагноз дорослим. Хронічний бронхіт без кашлю буває, але виключно в нетривалі періоди ремісії, після кашель повертається. І приблизно у 50% хворих він супроводжується виділенням мокротиння, яке може бути як прозорим, так і забарвленим (жовтим, зеленим, з домішками крові). Водночас варто відразу зазначити, що кольоровість не є однозначною ознакою бактеріальної інфекції, мокротиння може набувати забарвлення під впливом активності лейкоцитів2.

Лихоманка за хронічної інфекції спостерігається рідко, її наявність може вказувати на наявність супутньої інфекції (грипу або пневмонії). Рідко пацієнти можуть скаржитися на біль у грудях або м'язах живота, який провокує постійний сильний кашель. Запалення дихальних шляхів може супроводжуватися хрипами2.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Рекомендації щодо лікування хронічного бронхіту

Як лікувати хронічний бронхіт визначає виключно лікар, орієнтуючись на результати діагностики, яка може включати:

  • збір анамнезу;
  • аналізи крові;
  • рентгенографію грудної клітки;
  • посів мокротиння для визначення збудника хвороби (за підозри на бактеріальну етіологію);
  • дослідження функції легень;
  • пульсоксиметрію для визначення сатурації крові (насиченості крові киснем)2.

Якщо діагностовано хронічний бронхіт, терапія здебільшого спрямована на полегшення симптоматики, профілактику ускладнень та уповільнення прогресування хвороби. Лікування покликане зменшити перевиробництво мокротиння, контролювати запалення та зменшити кашель. Для цього пацієнту може бути рекомендовано:

  • прийом медикаментів для лікування кашлю та відновлення функції бронхів;
  • категорична відмова від нікотину - паління безпосередньо впливає на функцію дихальної системи, без цієї шкідливої звички зменшується ушкодження дихальних шляхів, що призводить до зниження продукування слизу (допомагає зменшити кашель із мокротинням) і поліпшення роботи бронхів;
  • уникнення впливу відомих забруднювачів на роботі та у звичайному житті2.

Попри відсутність конкретних рекомендацій щодо харчування для пацієнтів із хронічним бронхітом, дієта також може відігравати важливу роль у підтримці здорової функції бронхолегеневої системи. Зокрема, попередні дослідження дають змогу рекомендувати правильне харчування - високе споживання свіжих фруктів, овочів, цільнозернових продуктів, рослинних олій і риби. При цьому важливу роль відіграє обмеження споживання алкоголю3.

Препарати та методи лікування хронічного бронхіту

Спробуємо розібратися, чим лікувати хронічний бронхіт у дорослого трохи детальніше. Пацієнту з таким діагнозом можуть бути виписані:

  • Бронхолітики. Такі засоби допомагають збільшити просвіт дихальних шляхів, що полегшує проходження повітря і виведення слизу. Також вони посилюють функцію війок бронхів, що також сприяє евакуації слизу, і збільшують гідратацію (зволоженість) слизової. Це благотворно позначається на функції бронхолегеневого дерева.
  • Глюкокортикоїди. Це гормони, вони дуже ефективно борються із запальним процесом і пригнічують надмірне вироблення слизу. Зазвичай при хронічному бронхіті їх застосовують для інгаляцій. Глюкокортикоїди дають змогу швидко придушити загострення хвороби й істотно поліпшити якість життя. Однак вони можуть використовуватися лише під лікарським контролем і тільки протягом короткого періоду часу, оскільки можуть спровокувати низку побічних ефектів.
  • Антибіотики. Антибактеріальні таблетки від хронічного бронхіту призначають рідко. Однак проведені дослідження підтвердили, що макроліди мають протизапальну дію і можуть зіграти роль у терапії такої хвороби.
  • Інгібітори фосфодіестерази-4. Ці ліки пригнічують запалення і допомагають розслабити спазмовані м'язи дихальних шляхів, що сприяє здоровій циркуляції повітря, безпроблемному виведенню слизу і якнайшвидшому припиненню кашлю2.

Також у разі загострення хронічного бронхіту лікар може призначити Бронхипрет®. Це рослинний препарат від відомого німецького бренду Біонорика. Він має доведену ефективність, а в деяких країнах його застосування в разі кашлю навіть обумовлено стандартами лікування. Зокрема, він рекомендований протоколами в Польщі та Німеччині4,5.

Секрет Бронхипрет® - у його рослинному складі, де всі компоненти посилюють дію один одного. Препарат створено за інноваційною технологією фітонірингу, яка об'єднує фітотерапію та інжиніринг. І його використання допомагає:

  • придушити запальний процес;
  • поліпшити функції бронхіального дерева;
  • нормалізувати функції клітин бронхів;
  • поліпшити евакуацію слизу;
  • усунути спазм м'язів бронхолегеневої системи.

Бронхипрет® може допомогти в придушенні загострення хронічного бронхіту та відновленні функцій бронхів за такої хвороби.

Отже, якщо в людини діагностовано хронічний бронхіт, профілактика та лікування відіграють дуже важливу роль. Для профілактики загострень дуже важливо скрупульозно дотримуватися рекомендацій лікаря та уникати впливу подразнювальних чинників (особливо тютюнового диму). Також пацієнтам з таким діагнозом рекомендовано регулярне обстеження, воно допомагає вчасно виявити можливі ускладнення і вжити заходів щодо обмеження їх розвитку.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

Медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“

Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Л.В. Журавльова. МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ. ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ. «Основи діагностики, лікування та профілактики основних хвороб органів дихання». Харків 2012
2Allen Widysanto; George Mathew. Chronic Bronchitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
3Egeria Scoditti, Marika Massaro, Sergio Garbarino etc. Role of Diet in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Prevention and Treatment. Nutrients. 2019 Jun; 11(6): 1357.
4DEGAM S3-Leitlinie Husten, AWMF-Registernummer 053-013, Stand Juni 2021; Therapieempfehlung bei akutem Husten für Thymian-Efeu/Primel Kombinationen, S.35 und 38
5Zalecenia postępowania diagnostyczno-terapeutycznego w kaszlu u dzieci – aktualizacja, Klinika Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego, Warszawski Uniwersytet Medyczny i in, Katarzyna Krenke i in., Lekarz POZ 3/2022

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я