Перейти до основного вмісту

Кашель у дитини: як не довести до ускладнень

“Ми знову захворіли – кашель ”, — часто можна почути від засмучених мам. На жаль, кашель у дитини – одна з найбільш розповсюджених причин звернення до педіатра. Проте кашель, сам по собі, не є хворобою. Це лише реакція організму на зовнішні подразнювачі.

Дитячий кашель

Кашель у дитини¹ розвивається у відповідь на дію вірусів, мікроорганізмів, пилу та алергенів. Роль кашлю особлива: з його допомогою виводяться чужорідні частинки з дихальних шляхів. І хоча місія кашлю «захищати та оберігати» від розповсюдження інфекції, він спричиняє серйозний дискомфорт.  

Напевно, кожний хоч раз в житті страждав від кашлю: безсонні ночі, неможливість підшукати позу для сну, затяжні напади під час роботи  - це все ускладнює життя. Діти переносять кашель набагато складніше. Їх дихальні шляхи надто вразливі. Тому кашель виникає у них частіше та триває довше. До того ж дитяча імунна система не сформована до кінця і дитячий кашель легко переходить в ускладнення.

Батьки з усіх сил повинні допомогти дитині позбутися неприємних  нападів та причини кашлю, щоб не спровокувати ускладнення та не допустити призначення антибіотиків.

Впоратись з цим завданням допомагає Бронхипрет®. Він має цілий комплекс ефектів, серед яких не лише відхаркувальний, але й протизапальний та противірусний. Саме це надзвичайно важливо на початку захворювання, що супроводжується кашлем.

 

Причина кашлю у дітей

Найчастіше причиною дитячого кашлю стає вірусна інфекція верхніх дихальних шляхів. Іншою причиною кашля у дитини  є бактеріальна мікрофлора, що активно розвивається при переохолодженні організму, однак вона зустрічається менше ніж у 10% випадків. Через це проблема кашлю загострюється у період ГРВІ: наприкінці осені – взимку.

До інших розповсюджених причин дитячого кашлю відносяться ¹:

  • Алергія -  підвищена чутливість до чужорідних речовин. Варто звернути увагу, якщо кашель у дитини з’являється при вдиханні пилу, контакті з тваринами, тощо. Загострення алергічного кашлю також відбувається у період цвітіння рослин  - навесні та влітку.
  • Астма. Дитяча бронхіальна астма щільно пов’язана з алергією. Це хронічне запалення дихальних шляхів, яка часто плутають зі звичайним «застудним» кашлем. Бронхипрет® — препарат на основі композиції   рослинних екстрактів. Протягом останніх років лікарі допускають його застосування при бронхіальній астмі. Екстракт листя плюща знімає спазм гладкої мускулатури, таким чином підвищуючи прохідність бронхів. Такий ефект позитивно впливає на функцію зовнішнього дихання.²
  • Психогенна реакція. Психогенний кашель у дитячому віці зустрічається доволі часто. З його допомогою дитина намагається звернути на неї увагу. До психогенного виду кашлю також відносять «звичку кашляти», яка зберігається у період одужання і зникає за декілька тижнів³.

Дитячий кашель також виникає внаслідок збільшених аденоїдів та тривалого нежитю. Накопичений слиз стікає по задній стінці горла та провокую відкашлюваний рефлекс.

Є інші причини дитячого кашлю пов’язані з патологічними станами. Зустрічаються вони рідко, проте не варто їх виключати. Серед них: деформація грудної клітини, захворювання ШКТ. Тому найкращим рішенням стане звернутись до лікаря та провести діагностику.

Діагностика: про що говорить кашель у дитини?

Інколи кашель може свідчити про розвиток ускладнень. Щоб їх уникнути та своєчасно застосувати лікування, потрібно з’ясувати причину кашлю. Зазвичай, ретельна діагностика потрібна лише з умов тривалого кашлю, який триває понад 3 тижні. В такому випадку лікар може призначити такі обстеження ¹:

  • аналіз крові з уточненням кількості лейкоцитів;
  • алергопроби за умов підозри на алергію;
  • посів мокроти за умов затяжного кашлю, що супроводжується виділенням слизу;
  • рентген або КТ при підозрі на пневмонію, астму, туберкульоз.  

Більш складні дослідження призначаються лише за умови, що лікар має підозру на патології. 

Коли кашель дійсно небезпечний?

Кашель повинен насторожити, якщо дитина має тривожні симптоми ⁴

  • сиплий кашель у дитини до 3 років, що не припиняється;
  • блідість та синюшність шкіри;
  • дитині складно робити вдих;
  • з’явилась задишка.

В таких випадках слід викликати невідкладну медичну допомогу.

Види кашлю³̛ ⁴

Кашель, який є симптомом ГРВІ називають гострим. Він триває близько 1-2 тижнів Якщо дитина вже одужала, температура знизилась, зник нежить, кашель може зберігатись.

Затяжний кашель у дитини, що триває більше 3 тижнів, називають підгострим. Його також можливо вилікувати натуральними засобами, такими як Бронхипрет®.  Підгострий стан може тривати від 3 до 8 тижнів, потім кашель зникає.

Постійний кашель

Можливий інший варіант: перетікання хвороби у хронічний кашель у дитини. Це більш складний стан. Триває хронічний кашель більше 8 тижнів, часто виникають рецидиви протягом року. Тривалий кашель може також свідчити про бронхіальну астму.

Сухий кашель

При алергії виникає сухий кашель, який підсилюється під час контакту з алергенами. Для бронхіальної астми властиві напади сухого кашлю з задишкою.

Сухий кашель також називають горловим. Він подразнює горло, викликає сильний біль.

У більшості випадків сухий кашель свідчить про початок процесу інфекції. Після того, як вірус потрапив до організму, він активно вражає дихальні шляхи. Виникають напади сухого кашлю.

Вологий кашель

Ми вже говорили про те, що під час кашлю  накопичується мокротиння, проте інколи вона практично не утворюється. Все залежить від причини кашлю, а також особливостей розвитку захворювання.  

Вже через 2-3 дні сухий кашель інфекційної природи переходить у вологий, продуктивний кашель. Тобто починається процес утворення мокротиння, яке, у більшості випадків, має високу в’язкість, а хворий має складнощі під час її викашлювання.

Кашель, що провокує блювання

Якщо вологий кашель не розвивається, напади стають більш інтенсивними. Так у дитини виникає кашель до блювання. Тому при перших проявах застуди, що супроводжується кашлем, варто попіклуватись про розрідження мокротиння та його відведення. Завдяки екстрактам плюща та чебрецю такі властивості має Бронхипрет® .

Тим не менш, для лікування сухого та вологого кашлю потрібні різні препарати. Важливо розрізняти ці процеси – спостерігайте за дитиною.

Грудний кашель

Грудний кашель у дитини говорить як раз про «вологий процес». Звук кашлю іде ніби з грудної клітини.

Звичайно ж, для адекватного підбору лікування слід звернутись до педіатра.

Кашель у дитини вночі

Особливо виснажливим є нічний кашель у дитини. Він виникає зненацька, змушує прокинутись та заважає здоровому сну. Часто причиною такого кашлю є стікання слизу по задній стінці горла. Лежачи стан погіршується. Слід відзначити, що Бронхипрет® знижує частоту та інтенсивність кашлю⁵. Тому його можна застосовувати для профілактики нічних нападів.

Після сну

Поява кашлю у дитини після сну говорить про те, що мокротиння накопичилось за ніч і потребує виведення.

Лаючий кашель

Якщо  запалення дихальних шляхів розвивається інтенсивно, досить стрімко воно переходить  на гортань та голосові зв’язки. Гортань набрякає, а просвіт у голосовій щілині звужується. Як наслідок – у дитини виникає лаючий кашель. До речі, саме за звуком можна визначити, де саме «сидить» запалення: якщо чутно низький басовий тембр – це говорить про набряк голосових зв'язок.

Хриплий кашель

Набряк та паралельне накопичення мокротиння можуть провокувати хриплий кашель у дитини. Проте хрип зникає відразу після відкашлювання слизу, стан дитини покращується, менше болить горло.

Кашель без підвищення температури

Температура під час ГРВІ може знизитись набагато раніше, ніж закінчиться кашель. Тому, якщо кашель продовжується після інфекції , це свідчить про період одужання. Однак, при хронічному бронхіті, астмі та інших патологіях температури може не бути. Також кашель без підвищення температури за наявності у дитини алергій, може бути ознакою алергічного характеру скарг.

Кашель у найменших: особливості

Кашель малят легко ускладнюється¹. Маленькі діти не здатні самостійно відкашлювати мокротиння – цей рефлекс формується ближче до віку 4-6 років. Тому кашель у дитини 3 років може супроводжуватись неприємними проявами:

  • бронхіальний секрет дуже густий, слиз практично но розріджується самостійно;
  • скорочувальний апарат, який повинен відводити мокротиння, ще на працює належним чином і воно накопичується;
  • тривалий кашель виснажує дитину, мокротиння не відводиться, через що часто виникає блювальний рефлекс.

Кашель у найменших починається з несуттєвого покашлювання та практично моментально переходить у інтенсивний напад. Так як у дітей до 5 років чутлива нервова система, кашель суттєво ускладнює їх життя, порушує сон. Малеча відмовляється від їжі, не може бігати та активно грати.

Щоб допомогти дитиня зняти напад, швидше вилікувати кашель, можна дати дитині Бронхипрет® сироп. Він солодкий на смак, активно розріджує мокротиння та допомагає відвести його. До речі, зубна емаль при цьому не постраждає, адже сироп не містить цукру.

Ускладнення дитячого кашлю

Тривалий кашель – це вже не просто рефлекс, а патологічний стан. На фоні легкого кашлю може розвинутись бронхіт. Якщо ж його не лікувати або недолікувати, він ризикує перетворитись на хронічний.

При будь-якому захворювання, що супроводжується кашлем, важливо відвести мокротиння з організму! Це необхідно, зоб повністю позбутись від  вірусних та бактеріальних «залишків». Якщо дитини перехворіла на ГРВІ , грип чи застуду, але кашель ще зберігається, допоможіть малюку позбутись від нього. Щоб не нашкодити дитячим бронхам та ефективно перемогти кашель, можна скористатись фітопрепаратами. Так, флавоноїди трави чебрецю у складі Бронхипрет® розріджують залишки мокротиння та допомагають її відведенню.

Будь-який вид кашлю викликає у дітей дискомфорт. Дитина може відчувати слабкість, втому. Нескінченні напади кашлю призводять до порушення режиму, безсонню та тривалій втомі. 

До небезпечних ускладненням затяжного кашлю також відносяться

  • Кровохаркання. Спочатку воно з’являється на фоні сильного нападу кашлю. Розриваються дрібні судини та капіляри. Вони швидко відновлюються, проте їх пошкодження може мати негативний вплив на роботу легень.  
  • Втрата свідомості. Кашель порушує природнє дихання. Якщо тривалий час не відбувається полегшення, дихальна функція страждає, погіршується кровообіг. Спочатку це може призвести до сильного головного болю, згодом – до запаморочення та втрати свідомості.
  • Блювання. Постійне подразнення гортані під час кашлю викликає поклики до блювання. Вони можуть відбуватись доволі часто та призводять до зневоднення.
  • Нетримання сечі та кала. Чим менше дитина, ти вищий ризик такої неприємності. Під час кашлю черевні м’язи рефлекторно скорочуються. Це автоматично може призвести до послабленню сфінктера.

Як бачите, є безліч причин серйозно ставитись до дитячого кашлю. Не варто залишати його без уваги.

Лікування кашлю

Як же лікувати кашель у дитини? А якщо у родині є діти різного віку – як обрати універсальний засіб? Адже не всі препарати можуть приймати малюки, а дтиячі сиропи не завжди ефективні для підлітків.

Відповіді на ці питання дає синергія природи та науки. Саме завдяки такому підходу компанія Bionorica® створила засіб від кашля для всієї рожини. Бронхипрет® сироп - ліки від кашля для дітей різного віку, фітоніринговий препарат. Це значить, що він створений на основі найчистіших рослинних екстрактів. Бронхипрет® — стандартизований рослинний препарат, що значить, що вміст активних компонентів абсолютно однаковий у кожній ложці сиропу та кожній краплі розчину.

Бронхипрет® для дітей містить екстракт чебрецю та листя плюща. На відміну від аптечних зборів трав, Бронхипрет® пройшов ряд клінічних досліджень та показав свою ефективність. Він широко застосовується у країнах Європи для лікування кашлю у дітей та дорослих ⁵. Бронхипрет® має мінімальну кількість протипоказань та побічних ефектів в порівняні з іншими засобами від кашлю.  

Активні компоненти у складі Бронхипрет® мають комплексну дію при кашлі:  

  • Секретолітичну. Розріджує мокротиння, провокує його виведення.
  • Протизапальну. Знімає запальний процес у дихальних шляхах..
  • Противірусну та антимікробну. Ряд досліджень показує високу активність екстрактів чебрецю та плюща проти мікроорганізмів ⁵.
  • Бронхолітичну. Знімає бронхоспазм, дозволяє повітрю надходити до бронхів..

Щоб швидко позбутись від кашля, для дітей віком від 6 років можна застосовувати Бронхипрет® розчин. Він містить підвищену концентрацію активних речовин.

Для найменших пацієнтів з 2-річного віку підходить Бронхипрет® сироп. Він солодкий на смак, не шкодить зубам , оскільки не містить сахарози. Це, до речі, одна з причин, чому Бронхипрет® сироп розглядається як потенційний засіб від кашлю для людей з цукровим діабетом. Підлітки від 12 років можуть застосовувати таблетки Бронхипрет®, що містять корені первоцвіту для підвищеного протимікробного ефекту.  

Не забувайте проконсультуватись з педіатром перед тим, як дати дитині Бронхипрет®.

Коваль Сергій Анатолійович

Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович
медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

 

Література:

  1. Safina A.I. Coughing in children with colds: efficacy and new possibilities for phytotherapy. Meditsinsky Sovet. 2019; 2: 90-94. DOI: https://doi.org/10.21518/2079-701X-2019-2-90-94.
  2. «Бионорика АГ» представляет: эксперты в лечении пациентов с заболеваниями органов дыхания делятся опытом со специалистами фармации. Аптека online № 48 (519) 12 Грудня 2005 р.
  3. Міністерство охорони здоров'я України. Наказ 327 выд 08.06.2015. УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ первинної медичної допомоги кашель у дітей віком від шести років, р 4.
  4. Караваев В. Е. Острый стенозирующий ларинготрахеит при респираторных инфекциях у детей //Вестник Ивановской медицинской академии, 2007. Т. 12. № 1-2, стр 78-83.

file:///C:/Users/user/Downloads/ostryy-stenoziruyuschiy-laringotraheit-pri-respiratornyh-infektsiyah-u-detey.pdf

  1. Жигунова А.К. Фитотерапия острого и хронического бронхита с применением препарата Бронхипрет®: доказанная эффективность. Український медичний часопис. № 4 (90) — VII/VIII 2012 г.