header banner articles

Виникнення мокротиння в горлі: як його позбутися?

Відчуття мокротиння в горлі може з'явитися в людини в будь-якому віці, але особливо часто на це скаржаться діти. Зазвичай цей симптом супроводжує застуду або ГРВІ, хоча може зустрічатися й за інших захворювань. Тактика лікування залежить від причини появи мокротиння, тому перед тим, як почати приймати якісь ліки, потрібно звернутися до лікаря.

Що таке мокротиння?

Мокротинням називають слиз, який відхаркується під час кашлю. Воно є сумішшю секрету трахеї та бронхів, виділень із носа (у разі супутнього нежитю) і слини.

До складу мокротиння можуть входити:

  • слиз і серозна рідина;
  • епітелій дихальних шляхів (клітини, які його вистилають);
  • кристали мікробів;
  • клітини крові.

Аналіз мокротиння важливий для встановлення діагнозу і незамінний, коли необхідно з'ясувати, який саме збудник викликав хворобу. Також він допомагає визначити чутливість мікробів до антибіотиків.

Кашель із мокротою називають продуктивним, або вологим. Якщо відхаркування утруднене, болісне, слиз виділяється маленькими порціями, грудочками, то лікарі говорять про малопродуктивний кашель. Він подразнює горло, викликає почервоніння слизових оболонок, біль, відчуття дряпання за грудиною і зазвичай болісний для хворої людини, особливо малюка.

У маленьких дітей, які не вміють добре відкашлюватися, харкотиння в горлі може спричиняти покашлювання, страх захлинутися, відмову від їжі або грудного вигодовування. Їх потрібно обов'язково показати педіатру - лікар призначить лікування, яке полегшить стан малюка.

Види мокротиння:

  • слизове (в'язке, липке, прозоре або біле, зазвичай виділяється при гострому бронхіті);
  • серозне (рідке пінисте в разі набряку легенів);
  • слизисто-гнійний (в'язкий, жовтий або зеленуватий - за хронічного бронхіту, туберкульозу);
  • гнійне (напіврідке жовто-зелене - при розтині абсцесу легень).1

Зверніть увагу: харкотиння може бути кольору іржі при великому запаленні легень, містити прожилки або згустки крові. Іноді таке спостерігається за надсадного кашлю, через який пошкоджуються дрібні судини. Але загалом поява крові в харкотинні вважається тривожним симптомом, який вимагає негайного звернення до лікаря і комплексного обстеження.

Що викликає мокротиння в горлі?

Зазвичай кашель із мокротинням з'являється при трахеїті та бронхіті. Через запальний процес у дихальних шляхах починає активно вироблятися слиз, який необхідний для знищення хвороботворних мікроорганізмів. Його скупчення подразнює кашльові рецептори та стимулює кашель. Він потрібен, щоб вивести велику кількість слизу з бронхів. Якщо цього не станеться, він стане чудовим середовищем для живих бактерій і може розвинутися пневмонія.

Також відчуття мокротиння в горлі може виникнути за інших захворювань:

  • риніту та синуситу (запалення слизової оболонки носа та навколоносових пазух). У цьому разі виробляється дуже багато носового слизу, який стікає по задній стінці глотки, провокуючи кашель. Лікарі називають це постназальним затіканням;
  • прорізуванні зубів у малюків. Кашель із "мокротою" насправді пов'язаний у них із сильною слинотечею;
  • захворюваннях шлунка. При гастроезофагеальній рефлюксній хворобі відбувається закидання шлункового соку в стравохід і горло. Цей процес ніяк не пов'язаний із запаленням дихальних шляхів і потребує зовсім іншого лікування, але в деяких людей він проявляється саме відчуттям мокротиння в горлі;
  • інших хворобах дихальної системи (бронхіальній астмі, запаленні або абсцесі легень, туберкульозі, набряку легень).2

Колір мокротиння може багато чого підказати не тільки лікарю, а й пацієнту, особливо батькам хворої дитини. Якщо воно прозоре або злегка білувате, в невеликій кількості, легко відкашлюється, то це хороша ознака. Вона свідчить про те, що організм справляється з виведенням бронхіального слизу.

Але якщо мокротиння зеленого кольору, у нього з'являється неприємний запах - найімовірніше, розвинулося гнійне запалення, яке може потребувати призначення антибіотиків. Однак не варто панікувати та займатися самолікуванням. Яким би не було мокротиння, вид його може визначити тільки лікар після проведення аналізу. Він же призначить правильну терапію.

Зверніть увагу: лякатися вологого кашлю теж не потрібно. Часто це природний перебіг хвороби: спершу запалюються слизові оболонки дихальних шляхів, а потім починає вироблятися мокротиння в бронхах. Таким чином сухий кашель змінюється вологим. Але якщо відхаркування малопродуктивне або болісне, не варто відкладати візит до лікаря. Він пояснить, як поліпшити відходження мокротиння і які ліки необхідно застосовувати.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Як позбутися мокротиння в бронхах?

Часто на прийомі у лікаря пацієнти скаржаться: "Не можу відкашляти мокротиння - задихаюся!" Це відбувається, коли слиз занадто в'язкий і липкий. Він потрапляє в трахею і гортань, але не виводиться звідти. А саме в цих органах міститься велика кількість кашльових рецепторів. Скупчення великої кількості слизу може спричиняти надсадний кашель - аж до блювоти, або ж сечовипускання та викликати відчуття задухи.

Іноді надмірне виділення мокротиння може бути спричинене неправильним лікуванням. Особливо обережними потрібно бути, якщо хворіє дитина. У малюків кашель зі слизом часто трапляється при затіканні запальної рідини з носа або слини з рота. Якщо додатково дати відхаркувальний препарат, стан дитини ще більше погіршиться через безперервний кашель. Саме тому так важливо своєчасно звертатися до педіатра - він підкаже, як позбутися мокротиння в бронхах або полегшити кашель за іншого захворювання в малюка.

Найчастіше відхаркування супроводжується іншими симптомами ГРВІ або застуди - нежитем, болем у горлі, лихоманкою, слабкістю, поганим самопочуттям. Але буває кашель із мокротою без температури - наприклад, за бронхіальної астми або в період одужання від ГРВІ чи бронхіту.

Цікавий факт: у нормі відходження мокротиння (навіть за звичайної ГРВІ) може тривати до 3 тижнів. Але такий кашель має поступово зменшуватися і не бути болісним. Якщо через 5-7 днів після хвороби дитина або дорослий все ще відкашлює невелику кількість мокротиння, але інших скарг не пред'являє і почувається добре, - приводів для занепокоєння немає.

Однак безпричинна поява кашлю без температури вимагає обстеження або хоча б огляду лікаря. Поява в горлі мокротиння без кашлю свідчить про те, що це слина або носовий слиз, але його кількості недостатньо, щоб викликати кашльовий рефлекс. Якщо ж ознак хвороби дихальної системи немає, потрібно обов'язково перевірити шлунково-кишковий тракт - можливо, це закид у горло шлункового соку.

За появи кашлю з мокротою лікування в домашніх умовах проводити можна і це найкращий варіант. Виняток становлять дуже літні й ослаблені люди з пневмонією або важким перебігом хвороби. Також лікарі рекомендують лікувати в лікарні маленьких дітей (особливо малюків до 3-6 місяців), оскільки в них будь-яке захворювання може швидко прогресувати, ускладнюватися або протікати непрогнозовано.

Бронхипрет® при лікуванні мокротиння в горлі

Під час лікування кашлю з мокротинням лікарі віддають перевагу натуральним рослинним препаратам, особливо, коли пацієнт - дитина. Але не всі ліки однаково ефективні та безпечні.

Фітопрепарати німецької фармацевтичної компанії "Біонорика" виробляються в суворій відповідності до концепції фітонірингу3:

  • проводиться ретельний відбір насіння лікарських рослин і контроль якості отриманої сировини;
  • всі виробничі процеси стандартизовані;
  • використовуються тільки високоефективні та сертифіковані технології;
  • багатоступенева система контролю забезпечує виробництво лікарських препаратів, які практично позбавлені побічних ефектів, але водночас за ефективністю не поступаються синтетичним відхаркувальним засобам, а за даними низки досліджень - навіть перевершують їх4.

Ліки Бронхипрет® від компанії Біонорика - це унікальний фітонірингований препарат, який містить тільки натуральні компоненти (первоцвіт, плющ і чебрець). В аптеках він продається у вигляді трьох лікарських форм:

  • Бронхипрет® таблетки - містять коріння первоцвіту і чебрець, призначаються дорослим і дітям старше 12 років;
  • Бронхипрет® розчин для прийому всередину - у його складі плющ і чебрець. Ця форма препарату висококонцентрована, економічна, зручна для приймання дорослим і дітям (з 6 років);
  • Бронхипрет® сироп - також містить плющ і чебрець. Ліки мають приємний смак і аромат, тому дуже подобаються дітям, дозволені малюкам з 2 років.5

Зверніть увагу: сироп Бронхипрет® - препарат вибору для малюків. Сучасні педіатри не рекомендують застосовувати синтетичні відхаркувальні засоби під час лікування маленьких дітей, адже вони можуть посилити кашель і погіршити стан дитини, викликати блювання. Бронхипрет® діє м'яко і комплексно - впливає не тільки на відходження мокротиння, а й розширює бронхи, зменшує запалення, бореться з мікробами, перешкоджає розмноженню вірусів. Також сироп не містить у складі цукор і не викликає карієсу.

Бронхипрет® - це німецька якість, натуральність та ефективність при лікуванні кашлю у всієї родини.

Коваль Сергій Анатолійович
Перевірено медичним фахівцем

Коваль Сергій Анатолійович

Медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“

Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

linkedin

1Фармацевтична енциклопедыя. Стаття “Мокротиння”
2Спеціалізований медичний портал Health-ua.com. Стаття “Заболевания ЛОР-органов как причина хронического кашля”
3Спеціалізований медичний портал Health-ua.com. Стаття “Лечение кашля у детей: в фокусе внимания - безопасность”
4Спеціалізований медичний портал Health-ua.com. Стаття “Когортное исследование препарата Бронхипрет®® в сравнении с синтетическими муколитическими средствами”.
5Державний реєстр лікарських засобів. Бронхипрет®. Інструкція

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я